Restauracja Polka w Warszawie Restauracja Polka w Warszawie

Historia

W wiekowych murach kamienicy na Starym Mieście znajduje się restauracja „Polka” – miejsce, w którym polscy goście i zagraniczni turyści mogą poznać smak tradycyjnej polskiej kuchni. Bez obrusów, szybko, po polsku, kolorowo i przyjaźnie… po prostu. Restauracja „Polka” to piękny przejaw autorskiej idei Magdy Gessler, by propagować różnorodność, barwność, tradycję polskiego stołu. Pomysł jasno pokazujący, że polska kuchnia to wyrafinowana całość wielokulturowych wpływów.

Dania są podawane na drewnianych stołach, bez obrusów we wnętrzach nawiązujących do architektury renesansowych kamienic. Goście mogą spożywać posiłek w jednej z kilku sal lub na pięknym, słonecznym patio. Każda osoba, która odwiedzi „Polkę”, będzie traktowana z prawdziwą polską gościnnością.

Restauracja Polka w Warszawie to miejsce słynące z tradycyjnych polskich smaków

O Magdzie Gessler

Najbardziej znana restauratorka w Polsce jest artystką malarką, absolwentką Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych w Madrycie. Jej restauracje są prawdziwymi dziełami sztuki – nie tylko kulinarnej. Zawsze dekoruje je samodzielnie, zmieniając tym samym każde miejsce w niepowtarzalną przestrzeń pełną kunsztu i artyzmu. Mówi o sobie, że jest reżyserem sztuki, w której każdy z gości jej restauracji gra główną rolę. Niekwestionowany autorytet kulinarny, od lat doceniana przez branżę i miliony Polaków. To dzięki jej pasji i zaangażowaniu udało się uratować niemal 150 restauracji w całym kraju, a liczba ta cały czas rośnie. Z ognistym temperamentem i charakterystyczną burzą blond loków walczy o smak, jakość i styl polskich restauracji. Podróżniczka, autorka książek i felietonów kulinarnych, unikalna osobowość telewizyjna. Zdobywczyni Wiktora w kategorii Największe odkrycie telewizyjne, laureatka Telekamery 2012 w kategorii Osobowość telewizyjna oraz Top Ten 2013 w kategorii Zawsze na szczycie. Od 2012 r. jest jurorką w polskiej edycji MasterChef, polskim widzom najbardziej znana jest z Kuchennych Rewolucji, prowadzonych przez nią bez przerwy od 2010 r.

Sommelier

  

TOMASZ KOLECKI-MAJEWICZ

Mistrz Polski Sommelierów w 2007, 2008, 2009, 2010 r. Uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii (2008), Santiago (2010) Strasburgu (2010) oraz Tokio (2013), posiadacz tytułów ASI Diploma International Sommelier, Certified Court of Master Sommeliers, Advanced Wine & Spirits Education Trust. Funkcję arbitra pełnił na Mistrzostwach Polski Sommelierów, Domaines and Chateaux Castel Sommelier Cup, finale światowym Coupe Georges Baptiste, Międzynarodowych Mistrzostwach Litwy Sommelierów, International Quality & Taste Institute w Brukseli, czy International Wine & Spirit Competition z Londynu. Jest także uznanym felietonistą Pulsu Biznesu i magazynu Horeca.