Przyjezdni i warszawiacy tęskniący za tradycyjnym polskim jedzeniem, znajdą tu kuszący jego kawałek.
Leśna Polka
SZEF KUCHNI POLECA
Strogonow z jelenia z kiszonym ogórkiem, maślakiem i kaparami podany z chrupiącą grzanką aromatyzowaną świeżym rozmarynem i pieczonymi kasztanami
65zł
Krupnik na wędzonych żeberkach z grzybami leśnymi, świeżym koprem i kwaśną śmietaną
28zł
Polędwiczka z dzika marynowana w świeżym majeranku, czerwonym winie i owocach jałowca podana z polentą grzybową sosem winno-cebulowym oraz duszoną na maśle i soku z jabłek cykorią i brokułem
119zł
Strudel śliwkowy z musem z jarzębiny podany z lodami waniliowymi i bitą śmietaną
30zł
Menu a'la carte
PRZYSTAWKI
Domowy pasztet Polki z żurawiną i sosem cumberland
33zł
Tatar ze śledzia podany z chrupiącym ogórkiem, jabłkiem, cebulą i koprem z nutą musztardy
33zł
Śledzie pod pierzynką
35zł
Tatar z polędwicy wołowej po polsku
55zł
PRZYSTAWKI CIEPŁE
Wątróbka indycza podana w towarzystwie kruchego jabłka, prażonego pora i cebuli w towarzystwie kremowej śmietany z nutą majeranku
43zł
Placki ziemniaczane z kremowym sosem grzybowym*
42zł
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną*
38zł
Pierogi ręcznie lepione z okrasą (z mięsem, kapustą i grzybami*, z fetą i szpinakiem*)
42zł
Bigos staropolski, długo, długo warzony, typu szlacheckich, nie wiejskich, podany w chlebie
42zł
ZUPY
Domowy rosół
23zł
Pomidorowa domowa*
25zł
Z Frankfurtu do Żuru; żur domowy z jajkiem i wędzoną kiełbaską
30zł
Tradycyjne Flaki wołowe lekko pikantne
28zł
SAŁATY
Sałatka góralska w żurawinowym vinegret, podana z wędzonym serem na grzankach, marynowaną gruszką i chrupiącym boczkiem
42zł
Ceasar smaczna klasyczna z kurczakiem, grzankami, jajkiem i sosem
46zł
Mieszane sałaty w dressingu balsamicznym z marynowanym burakiem, orzechami i gorącym plastrem koziego sera*
48zł
DANIA GŁÓWNE
Duszone w sosie pomidorowym gęsie pipki z warzywami i boczniakiem podane z kuskusem gigantem
55zł
Polędwiczka wieprzowa marynowana w świeżym majeranku podana z aksamitnym sosem truflowym, kopytkami i chrupiącą fasolką szparagową
63zł
Pachnąca tymiankiem golonka z indyka podana z ratatouille warzywnym i ziemniakami
59zł
Schabowy z kostką podany na puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulą w towarzystwie duszonych pieczarek w sosie własnym ze świeżym koprem
59zł
Żeberka BBQ pieczone, podane z ziemniakiem z masłem ziołowym w towarzystwie chrupiącej surówki z czerwonej kapusty
72zł
Pstrąg patroszony w złocistej panierce podany z ziemniakami w mundurkach w emulsji maślanej oraz z surówką z marchwi z nutą świeżej kolendry
75zł
Zraz po warszawsku z wędzoną słoniną, cebulą, marchwią i korniszonem podane z pyzą drożdżową w sosie myśliwskim
65zł
Pieczona golonka wieprzowa podana na puree z grochu, zasmażaną białą kapustą z chrupiącym boczkiem w towarzystwie chrzanu i musztardy
78zł
Łosoś z pieca podany z pieczonym pomidorem, cukinią i ziemniakiem w sosie z suszonych pomidorów i szpinakiem
77zł
Pieczone udo z kaczki w towarzystwie zasmażanych buraczków, domowych klusek śląskich i sosu wiśniowego
85zł
Stek z rostbefu ułożony na warzywnym julienne w towarzystwie pieczonego batata i sosu pieprzowego
105zł
DODATKI
Buraczki zasmażane z nutą chrzanu*
10zł
Ogórki kiszone w bukiecie z tymiankiem*
10zł
Sałata mieszana*
10zł
Ziemniaki po Polsku*
10zł
DESERY
Lody waniliowe własnego wyrobu z owocami sezonowymi i bitą śmietaną*
26zł
Szarlotka na gorąco podana z lodami waniliowymi i bitą śmietaną*
28zł
W-Z tka warszawska z konfiturą z róży*
28zł
Beza podana z bitą śmietaną w towarzystwie emulsji wiśniowej*