Przyjezdni i warszawiacy tęskniący za tradycyjnym polskim jedzeniem, znajdą tu kuszący jego kawałek.
Wiosna w Polce
SZEF KUCHNI POLECA
Tatar z łososia ze świeżą rzodkiewką, chrupiącym ogórkiem, salsą z mango i awokado, czarnuszką i majonezem kolendrowym
53zł
Krem szczawiowy na wędzonce z jajem i świeżym koprem
23zł
Grilowana dorada marynowana w świeżych ziołach, podana na młodej marchewce, szpinaku i koprze włoskim w towarzystwie ziemniaków w mundurkach i gremolaty pietruszkowej
98zł
Pierś z perliczki sous vide podana na truflowym puree w towarzystwie blanszowanej cebuli dymce, pomidorach koktajlowych i kalafiorze oraz sosu z czosnku niedźwiedziego
98zł
Waniliowa panna cotta podana ze świeżymi owocami, miętą i kremowym sosem kawowym
26zł
PRZYSTAWKI
Domowy pasztet Polki z żurawiną i sosem cumberland
33zł
Tatar ze śledzia podany z chrupiącym ogórkiem, jabłkiem, cebulą i koprem z nutą musztardy
33zł
Śledzie pod pierzynką
35zł
Tatar z polędwicy wołowej po polsku
55zł
PRZYSTAWKI CIEPŁE
Wątróbka indycza podana w towarzystwie kruchego jabłka, prażonego pora i cebuli w towarzystwie kremowej śmietany z nutą majeranku
43zł
Placki ziemniaczane z kremowym sosem grzybowym*
42zł
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną*
38zł
Pierogi ręcznie lepione z okrasą (z mięsem, kapustą i grzybami*, z fetą i szpinakiem*)
42zł
Bigos staropolski, długo, długo warzony, typu szlacheckich, nie wiejskich, podany w chlebie
42zł
ZUPY
Domowy rosół
23zł
Pomidorowa domowa*
25zł
Z Frankfurtu do Żuru; żur domowy z jajkiem i wędzoną kiełbaską
30zł
Tradycyjne Flaki wołowe lekko pikantne
28zł
SAŁATY
Sałatka góralska w żurawinowym vinegret, podana z wędzonym serem na grzankach, marynowaną gruszką i chrupiącym boczkiem
42zł
Ceasar smaczna klasyczna z kurczakiem, grzankami, jajkiem i sosem
46zł
Mieszane sałaty w dressingu balsamicznym z marynowanym burakiem, orzechami i gorącym plastrem koziego sera*
48zł
DANIA GŁÓWNE
Duszone w sosie pomidorowym gęsie pipki z warzywami i boczniakiem podane z kuskusem gigantem
55zł
Polędwiczka wieprzowa marynowana w świeżym majeranku podana z aksamitnym sosem truflowym, kopytkami i chrupiącą fasolką szparagową
63zł
Pachnąca tymiankiem golonka z indyka podana z ratatouille warzywnym i ziemniakami
59zł
Schabowy z kostką podany na puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulą w towarzystwie duszonych pieczarek w sosie własnym ze świeżym koprem
59zł
Żeberka BBQ pieczone, podane z ziemniakiem z masłem ziołowym w towarzystwie chrupiącej surówki z czerwonej kapusty
72zł
Pstrąg patroszony w złocistej panierce podany z ziemniakami w mundurkach w emulsji maślanej oraz z surówką z marchwi z nutą świeżej kolendry
75zł
Zraz po warszawsku z wędzoną słoniną, cebulą, marchwią i korniszonem podane z pyzą drożdżową w sosie myśliwskim
65zł
Pieczona golonka wieprzowa podana na puree z grochu, zasmażaną białą kapustą z chrupiącym boczkiem w towarzystwie chrzanu i musztardy
78zł
Łosoś z pieca podany z pieczonym pomidorem, cukinią i ziemniakiem w sosie z suszonych pomidorów i szpinakiem
77zł
Pieczone udo z kaczki w towarzystwie zasmażanych buraczków, domowych klusek śląskich i sosu wiśniowego
85zł
Stek z rostbefu ułożony na warzywnym julienne w towarzystwie pieczonego batata i sosu pieprzowego
105zł
DODATKI
Buraczki zasmażane z nutą chrzanu*
10zł
Ogórki kiszone w bukiecie z tymiankiem*
10zł
Sałata mieszana*
10zł
Ziemniaki po Polsku*
10zł
DESERY
Lody waniliowe własnego wyrobu z owocami sezonowymi i bitą śmietaną*
26zł
Szarlotka na gorąco podana z lodami waniliowymi i bitą śmietaną*
28zł
W-Z tka warszawska z konfiturą z róży*
28zł
Beza podana z bitą śmietaną w towarzystwie emulsji wiśniowej*