Przyjezdni i warszawiacy tęskniący za tradycyjnym polskim jedzeniem, znajdą tu kuszący jego kawałek.
Dynia w Polce
SZEF KUCHNI POLECA
Ogrodowe sałaty z pieczonym rostbefem, marynowaną dynią i komosą ryżową obsypane prażonymi pestkami dyni z dressingiem żurawinowym
48zł
Lekko pikantny krem z dyni podany z serem pleśniowym, prażonymi pestkami dyni oraz zieloną oliwą*
32zł
Wolno pieczone udo gęsie podane na aksamitnym puree z warzyw korzennych z nutą gałki muszkatołowej, pieczonym jabłkiem i chipsem z jarmużu, sos żurawinowy
108zł
Smażone kotlety z dyni i szpinaku, aromatyzowane świeżymi ziołami, podane z puree ziemniaczanym i brokułem bimi z sosem truflowym*
58zł
Sernik dyniowy na kruchym spodzie z nutą korzennych przypraw podany z bitą śmietaną i świeżą miętą*
34zł
Menu a'la carte
PRZYSTAWKI
Domowy pasztet Polki z żurawiną i sosem cumberland
37zł
Tatar ze śledzia podany z chrupiącym ogórkiem, jabłkiem, cebulą i koprem z nutą musztardy
37zł
Śledzie pod pierzynką
38zł
Tatar z polędwicy wołowej po polsku
60zł
PRZYSTAWKI CIEPŁE
Wątróbka indycza podana w towarzystwie kruchego jabłka, prażonego pora i cebuli w towarzystwie kremowej śmietany z nutą majeranku
49zł
Placki ziemniaczane z kremowym sosem grzybowym*
46zł
Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną*
41zł
Pierogi ręcznie lepione z okrasą (z mięsem, kapustą i grzybami*, z fetą i szpinakiem*)
42zł
Bigos staropolski, długo, długo warzony, typu szlacheckich, nie wiejskich
46zł
ZUPY
Domowy rosół
26zł
Pomidorowa domowa*
28zł
Z Frankfurtu do Żuru; żur domowy z jajkiem i wędzoną kiełbaską
33zł
Tradycyjne Flaki wołowe lekko pikantne
36zł
SAŁATY
Sałatka góralska w żurawinowym vinegret, podana z wędzonym serem na grzankach, marynowaną gruszką i chrupiącym boczkiem
42zł
Ceasar smaczna klasyczna z kurczakiem, grzankami, jajkiem i sosem
48zł
Mieszane sałaty w dressingu balsamicznym z marynowanym burakiem, orzechami i gorącym plastrem koziego sera*
49zł
DANIA GŁÓWNE
Duszone w sosie pomidorowym gęsie pipki z warzywami, podane z kuskusem gigantem
65zł
Polędwiczka wieprzowa marynowana w świeżym majeranku podana z aksamitnym sosem truflowym, kopytkami i chrupiącą fasolką szparagową
71zł
Pachnąca tymiankiem golonka z indyka podana z ratatouille warzywnym i ziemniakami
66zł
Schabowy z kostką podany na puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulą w towarzystwie kapusty zasmażanej
66zł
Żeberka BBQ pieczone, podane z ziemniakiem z masłem ziołowym w towarzystwie chrupiącej surówki z czerwonej kapusty
85zł
Pstrąg patroszony w złocistej panierce podany z ziemniakami w mundurkach w emulsji maślanej oraz z surówką z marchwi z nutą świeżej kolendry
81zł
Zrazy wołowe podane z kaszą gryczaną, zasmażanymi buraczkami i sosem demi glace
85zł
Pieczona golonka wieprzowa podana z zasmażaną białą kapustą i ziemniakami po polsku w towarzystwie chrzanu i musztardy
89zł
Łosoś z pieca podany z pieczonym pomidorem, cukinią i ziemniakiem w sosie z suszonych pomidorów i szpinakiem
85zł
Pieczone udo z kaczki w towarzystwie zasmażanych buraczków, domowych klusek śląskich i sosu wiśniowego
96zł
Stek z polędwicy ułożony na warzywnym julienne w towarzystwie pieczonego batata i sosu pieprzowego
149zł
DODATKI
Buraczki zasmażane z nutą chrzanu*
12zł
Ogórki kiszone w bukiecie z tymiankiem*
12zł
Sałata mieszana*
12zł
Ziemniaki po Polsku*
12zł
DESERY
Lody waniliowe własnego wyrobu z owocami sezonowymi i bitą śmietaną*
29zł
Szarlotka na gorąco podana z lodami waniliowymi i bitą śmietaną*